Kuchnia o zapachu ziół prowansalskich i lawendy

lis 22, 14 Kuchnia o zapachu ziół prowansalskich i lawendy

Na południu Francji rozciągają się lawendowe pola. Zachwycają kolorem i zapachem. Promienie słońca ogrzewają delikatne płatki. Wokół rozchodzi się aromat tymianku. Dlaczego nie przenieść tego klimatu do kuchni?

Kuchnia w stylu prowansalskim potrzebuje dużo przestrzeni i dużo naturalnego światła. Naturalność odgrywa tu dużą rolę, dlatego należy postawić na drewno, wiklinę i kamień. Barwy powinny być stonowane. Biel, beże, lawendowy, turkusy, błękity, szarości, brązy – to kolory Prowansji. Ściany muszą być jasne, w kolorze białym lub złamanej bieli. Meble drewniane pomalowane na biało lub turkusowo. Gdzieniegdzie jakiś liliowy akcent, np. w postaci świeżej lawendy w doniczce lub ususzonej i przewiązanej niebieską wstążką. Warto też poustawiać na kuchennym parapecie zioła prowansalskie, przede wszystkim tymianek. Można użyć tapety na całość ściany lub jako dekoracyjny pas, najlepiej z motywem czarnych oliwek, które podkreślą śródziemnomorski charakter Prowansji.

Podłoga może być drewniana lub wyłożona gresem. Może też być drewniana, a pośrodku mieć ułożony kwadrat lub prostokąt z gresu. Na środku powinna znajdować się wyspa z blatem roboczym lub stół i krzesła. Oczywiście pod kolor pozostałych mebli. Krzesła powinny być stylizowane, a więc fikuśne i z dekoracyjnymi poduszkami. Szafki mogą mieć ozdobne gałki. W kuchni w stylu prowansalskim nie może zabraknąć starego kredensu na naczynia. Na stole można postawić wazon z ciętymi kwiatami. Odpowiednia powinna być także bateria kuchenna, najlepsza będzie mosiężna i utrzymana w stylu retro.

Do dekoracji warto wykorzystać technikę decoupage. Polega ona na ozdabianiu przedmiotów poprzez oklejanie ich dekoracyjnym papierem. W ten sposób można przedmioty postarzeć. Zalecane są tu wszelkie motywy roślinne. Uroku dodadzą stylizowane, a więc wyglądające na stare lub posiadające francuskie napisy, pojemniki na żywność.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *