Jaki zlewozmywak do kuchni najlepiej kupić?

Sty 29, 16 Jaki zlewozmywak do kuchni najlepiej kupić?

Zlewozmywak jest niezbędnym elementem wyposażenia kuchni, w związku z czym powinien on spełniać przede wszystkim funkcję praktyczną. Jednak obecnie zlewozmywaki mają również liczne walory estetyczne, dzięki czemu możemy je z łatwością dopasować do aranżacji pomieszczenia.

Liczba komór zlewozmywaka

Ofertę zlewozmywaków tworzą przede wszystkim modele jednokomorowe i dwukomorowe, a ponadto półtorakomorowe i dwuipółkomorowe. Decyzję dotyczącą liczby komór najlepiej uzależnić od własnych potrzeb i preferencji.

W małych gospodarstwach domowych lub dla osób, które korzystają też ze zmywarki wystarczający będzie zlewozmywak jednokomorowy lub półtorakomorowy. Natomiast w dużych rodzinach lepiej sprawdzą się modele dwukomorowe i dwuipółkomorowe.

Zlewozmywaki nakładane i wbudowane

Kolejnym etapem jest wybór rodzaju zlewozmywaka, których podstawowy podział wyróżnia modele nakładane na szafkę, wpuszczane lub podwieszane pod blat kuchenny.

Zlewozmywak do kuchni nakładany na szafkę będzie polecany przede wszystkim w małych pomieszczeniach, przy czym to modele wpuszczane w blat cieszą się znacznie większą popularnością. Z kolei zlewozmywaki podwieszane pod blat kuchenny dają nam możliwość dowolnego łączenia komór.

Z jakiego materiału?

Zlewozmywaki ze stali szlachetnej cechuje łatwość czyszczenia oraz odporność na zniszczenia, działanie różnego rodzaju detergentów i wysokich temperatur.

Modele ze stali emaliowanej wyróżniają się łatwością w utrzymaniu czystości, lecz z biegiem lat mogą matowieć, ścierać się, a także stać się podatne na rysy i zadrapania.

Zlewozmywaki z syntetycznych granitów, uznawane są za najtrwalsze, wykazują odporność na uderzenia, zarysowania, pęknięcia oraz przebarwienia. Ten typ zlewozmywaków nie jest też podatny na działanie wysokich temperatur i substancji chemicznych.

Modele z tworzyw sztucznych natomiast łatwo utrzymać w czystości, są odporne na uderzenia i zarysowania, ale nie powinno się ich narażać na działanie bardzo wysokich temperatur.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *