A może blat z kamienia?

lut 25, 13 A może blat z kamienia?

Blat to jeden z głównych elementów wyposażenia naszej kuchni. Trudno się zatem dziwić temu, że to na jego wybranie potrzebujemy bardzo dużo czasu.
Dobrze wybrany blat nie tylko bowiem będzie dodawał naszej kuchni estetycznego i świeżego wyglądu, ale będzie także miejscem, do codziennego wykonywania różnych prac. Poświęcony czas nie jest więc zmarnowany.

Blaty kuchenne mogą być wykonywane z materiałów twardszych i mniej odpornych na ucisk. Najlepszy w kwestii wytrzymałości jest oczywiście kamień.

Wbrew pozorom gama wyboru rodzaju kamienia do blatów w naszej kuchni jest ogromna. Możemy np. wybierać jeden spośród około 150 odmian granitu, a do rozpatrzenia jest przecież jeszcze marmur, czy piaskowce.
Rodzaj kamienia najlepiej dobierać do koloru mebli, ścian, a także rodzaju podłoża, czy płyt zawieszanych pomiędzy blatem, a meblami.

Tylko wtedy mamy rzeczywiście szansę na uzyskanie ciekawej, współgrającej i scalonej kompozycji.

Ogólnie do kuchni zaleca się granit lub bazalt. Te dwa kamienie są odporne na działanie wysokiej temperatury oraz dają możliwość bardzo różnego przycięcia kamienia, tak by wkomponował się on do rozmiarów naszych mebli.

W kuchni zaleca się również, by powierzchnie naszych blatów były raczej wypolerowane aniżeli szorstkie. Tylko wtedy unikniemy problemów z szybkim ich wyczyszczeniem.
W łatwym czyszczeniu naszych blatów mogą nam pomóc najróżniejsze impregnaty, pokrywające ich powierzchnię już w trakcie montażu. Podczas późniejszych prac porządkowych blat wystarczy przecierać wilgotną szmatką zamoczoną w wodzie lub delikatnym detergencie.

Informacje o innych elementach wyposażenia naszej kuchni znajdziemy również tutaj.

kuchnia

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *