Jakie kwestie należy wziąć pod uwagę, gdy chcemy urządzić funkcjonalną kuchnię?
Ci, którzy spędzają w kuchni dużo czasu, wiedzą dobrze jak ważna jest jej funkcjonalność. Gdy codziennie przygotowuje się potrawy, widać wtedy dobrze co jest w kuchni najważniejsze oraz jak jej ułożenie wpływa na wygodę i łatwość poruszania się po przestrzeni kuchennej. Co jest tutaj ważne?
Odpowiednie rozplanowanie sprzętów to lepszy komfort pracy
Dla tych, którzy nie gotują zbyt często, poniższe fakty mogą być pewną ciekawostką. Mowa tutaj bowiem o ergonomii, jaka dopiero ujawnia się w praktyce. Gdy patrzymy na kuchnię, to na pierwszy rzut oka możemy nie zwrócić uwagi na to, co jest nie tak, albo co chcielibyśmy zmienić.
Jednak w miarę użytkowania widzimy już, w czym tkwi sedno sprawy. Odpowiednie rozplanowanie przestrzeni kuchennej ma ogromny wpływ na nasz komfort pracy. Dlatego, zamiast dostrzegać problem po fakcie, już na etapie planowania kuchni zorganizujmy wszystko tak, aby nie trzeba było nic zmieniać. O czym pamiętać?
Co wchodzi w skład trójkąta roboczego w kuchni?
W kontekście funkcjonalności kuchni mówi się często o trójkącie roboczym. To nic innego jak trzy najważniejsze punkty w kuchni, z jakich często korzystamy, przygotowując posiłki. Chodzi o lodówkę, zlewozmywak oraz kuchenkę. To właśnie do tych miejsc podchodzimy wielokrotnie, gdy coś gotujemy. Ważne zatem, aby miejsca te nie były tak bardzo od siebie oddalone, bo w innym wypadku mocno się namęczymy podczas gotowania, nie tyle gotowaniem, ile samym bieganiem od jednego punktu do drugiego. Więcej na ten temat znajdziesz w artykule Trójkąt roboczy w kuchni – co to oznacza?
Co z dużą kuchnią i mnogością kuchennych urządzeń?
W przypadku większej kuchni odpowiedni układ mebli ma jeszcze większe znaczenie. W takim miejscu często korzysta się z wyspy na środku pomieszczenia, ponieważ w ten sposób ogranicza się przestrzeń w obrębie, jakiej musimy się poruszać. W takim wypadku można często umieścić kuchenkę oraz zlew blisko siebie, poprawiając w ten sposób wygodę.
Lodówka wtedy znajduje się często gdzieś obok albo za naszymi plecami w ciągu szafek. To bardzo dobre rozwiązanie. Dziś również mamy coraz większą ilość sprzętów, jakie pomagają nam w przygotowaniu potraw. Na przykład wiele osób korzysta częściej z mikrofalówki, aniżeli z kuchenki. Trzeba zatem pamiętać, urządzając kuchnię, by tworzyć w miarę możliwości logiczne strefy. By sprzęt do podgrzewania znajdował się w jednym miejscu, a lodówka była blisko spiżarni. Warto wziąć sobie te rady do serca.
Najnowsze komentarze