By w kuchni wszystko było pod ręką
Niestety, często nie dysponujemy tak dużym pomieszczeniem kuchennym, jakbyśmy sobie tego życzyli. W dodatku przygotowując posiłki w pośpiechu, często irytujemy się, że nie możemy niczego znaleźć… Można jednak urządzić kuchnię tak, aby wszystkie niezbędne sprzęty i produkty zawsze były w zasięgu ręki.
Zasada „mniej znaczy więcej” jest szczególnie przydatna w kuchni, będącej przede wszystkim miejscem pracy, która powinna przebiegać w miarę sprawnie. Zagracone niepotrzebnymi sprzętami pomieszczenie na pewno niczego nie ułatwi. Dlatego zastanówmy się, czy naprawdę wszystkie zgromadzone w nim rzeczy są nam koniecznie potrzebne? Być może niektóre z nich lepiej po prostu wyrzucić lub chociaż schować do spiżarni czy piwnicy, by nie zajmowały niepotrzebnie miejsca (np. te, których używamy rzadko).
Aby go nieco zaoszczędzić, wykorzystajmy każdy zakątek na przechowywanie sprzętów i urządzeń, choć z drugiej strony nie musimy zaraz „szpecić” wnętrza ogromną ilością szaf, szafeczek i półek. Zamiast kolejnej szafki zdecydujmy się np. na półkę sięgającą do sufitu. Postawmy na pomysłowe schowki zamontowane w cokołach dolnych szafek, w których możemy trzymać np. patelnie. Kilka centymetrów zyskamy, jeśli zabudujemy róg czy zamontujemy dodatkowe uchwyty albo blaty (np. wysuwane, które w małych kuchniach mogą zastąpić stół).
Podumajmy chwilę nad zawartością szafek i szuflad – przecież przestrzeń możemy dzielić także. wewnątrz mebli. Pomocne okażą się w tym przypadku kosze, plastikowe pojemniki czy podziałki do przechowywania sztućców. Produkty warto przechowywać nie tylko w szczelnych, ale i podpisanych pojemnikach („cukier”, „mąka”,”kawa” itd.). W dolnych szafkach poustawiajmy ciężkie rzeczy czy np. zapasową zastawę (analogicznie w szafkach górnych powinny się znaleźć lżejsze naczynia i produkty). Wąskie i długie szuflady przy podłodze przeznaczmy np. na akcesoria do pieczenia.
Jeśli jesteśmy dopiero na etapie urządzania kuchni od podstaw, tym lepiej. Rozważmy, czy na pewno nie lepiej jest zdecydować się na węższą zmywarkę? Albo czy najlepszym ustawieniem mebli i wyposażenia AGD w naszej kuchni nie będzie czasem to w kształcie litery U? Ważne, by kuchnię projektować z głową, np. ustawiając urządzenia w sposób, który odpowiada następującym po sobie etapom przygotowywania posiłków (lodówka, zlewozmywak, następnie blat i kuchenka, a na końcu stół, na który serwujemy dania).
Najnowsze komentarze