Dbamy o okapy
Aby sprawnie filtrował powietrze w naszej kuchni, musi być regularnie czyszczony i kontrolowany – czy aby nie pracuje za głośno albo czy nie został zablokowany przez zassane zanieczyszczenia?
Jeszcze przed montażem okapu, pamiętajmy, że instalacja zdatna do użycia, musi być wykonana z kanałów wentylacyjnych, posiadających przekroje okrągłe. Ulokowane w urządzeniu rewizje, służą do czyszczenia całego urządzenia. Wszelkie filtry i cyklony powinny być ulokowane w miejscach umożliwiających okresowy serwis i ich kompletne czyszczenie.
Co kilka dni, w zależności od tego, z jak intensywnymi oparami mamy do czynienia, umyjmy filtr w zmywarce lub w gorącej wodzie, wymieszanej z płynem do naczyń. Droższe okapy mają wmontowane urządzania do samooczyszczenia filtrów. Raz w tygodniu warto też opróżnić rynienkę ociekową, po której spływa brudna woda. Ważne, aby blaszki filtrów labiryntowych były ustawione pionowo – umożliwi to spływ skroplin do wnętrza okapu.
Jeśli nad kuchenką zainstalujemy system przeciwpożarowy, zabezpieczymy okap (i cały kanał wyciągowy) przed ewentualnym „podsmażeniem”. Warto – od czasu do czasu – stosować system odtłuszczania okapów, umożliwiający głębokie oczyszczenie. Poprzez natryskowe stosowanie skoncentrowanych preparatów, dotrzemy do najgłębszych zakamarków urządzenia. A dysza spieniająca zapewni odpowiednie dawkowanie stężonej substancji.
Mniej zabrudzony okap, doczyścimy płynem do mycia okien, środkiem do mycia łazienek, preparatem do zatłuszczonych powierzchni, bądź mleczkiem, używanym przy pielęgnacji sprzętów AGD. Grunt, by nie porysować obudowy urządzenia i nie zalać go wodą. Umyty okap polerujemy papierowymi ręcznikami oraz miękką, flanelową ściereczką.
Najnowsze komentarze