Jak przechowywać w kuchni?
Do każdego projektu domu podchodzimy indywidualnie. Każdy z nas ma inne potrzeby oraz inne upodobania. Urządzając nasze własne wnętrze trzeba skupić się na problemach związanych z codziennym użytkowaniem każdej pojedynczej przestrzeni oraz ergonomii. W przeciwieństwie do pokoju, w miejscach, gdzie spotyka się cała rodzina tym bardziej powinno się zwrócić uwagę na funkcjonalność i dostępność.
Kuchnia jest sercem naszego domu. Tu wspólnie przygotowujemy posiłki. Tu koncentruje się nasze życie rodzinne. Bardzo ważne w takim miejscu jest zachowanie właściwych proporcji pomiędzy estetyką a funkcjonalnością. Dla ludzi wybierających nową kuchnię ważnym czynnikiem jest jej atrakcyjność. Dotyczy to zarówno mebli jak ich wyposażenia.
CO I GDZIE?
Na początku musimy zadać sobie pytanie co i gdzie przechowywać. W najbliższym zasięgu naszych rąk powinny znaleźć się przedmioty i produkty, których używamy najczęściej. Najlepiej umieścić je w pierwszych szufladach pod blatami lub na najniższych półkach szafek wiszących. Rzadziej używane produkty powinny znaleźć się powyżej i poniżej tego poziomu, a produkty używane sporadycznie w miejscach najbardziej odległych. W ten sposób układamy rzeczy systemem i przeciwdziałamy tworzeniu się chaosu, który w kuchni zwykle oznacza katastrofę w razie przygotowywania skomplikowanych dań.
JAK?
- WKŁADY NA SZTUĆCE I MATY – pomagają utrzymać porządek oraz efektywnie zagospodarować przestrzeń szuflady. W nowoczesnych wkładach możemy dowolnie regulować wielkość komór za pomocą przedziałek. Maty antypoślizgowe do szuflad zapobiegają ślizganiu się naczyń przy otwieraniu i zamykaniu szuflady oraz zabezpieczają dno szuflady.
- MECHANIZMY OTWIERANIA SZAFEK GÓRNYCH – dostępne są różnorodne systemy podnoszenia frontów szafek górnych aby poprawić ich funkcjonalność i dostęp w zależności od położenia szafki, wymagań projektowych i naszych potrzeb.
- PÓŁKI NA PROWADNICACH – zapomnijmy o garnkach i patelniach zapomnianych w otchłani szafki. Niesamowitą wygodę zapewnią nam półki na prowadnicach gładko wyjeżdżające wraz z systemami hamowania.
- SZAFKI NAROŻNE – jeszcze do niedawna martwy kąt ożyje mieszcząc niesamowite ilości naczyń. Zaprojektowano wiele nowych systemów wysuwania półek z narożników. Dzięki tym rozwiązaniom można widzieć całą jej zawartość i łatwo dotrzeć do każdego elementu, którego akurat potrzebujemy.
- CARGO – czyli wyciągi przeznaczone do szafek zarówno niskich i wysokich. Zdecydowany faworyt w przechowywaniu – umożliwia zlokalizowanie produktów spożywczych i szybki dostęp do nich. W połączeniu z sąsiadującą lodówką, pozwala na doskonałe rozwiązanie problemu magazynowania zapasów, unikając ich rozproszenia.
Akcesoria wewnętrzne muszą harmonijnie współgrać z naszym projektem kuchni. W niepamięć poszły już czasy kredensów z wypadającymi patelniami i słoikami oraz szufladami w wiecznym nieładzie. Problem sprawnego przechowywania jest szczegółowo analizowany przez projektanta a sprytnych mebli kuchennych jest o wiele więcej niż kiedyś.
Najnowsze komentarze